- Mandlene males en gang. Tilsett de andre ingrediensene. Arbeid deigen godt og la den gjerne stå til neste dag.
- Bruk kjøttkvern eller trill ut fingertykke pølser til utforming av deigen. Kakene has i kransekakeformer som må være smurt med smør/olje og strø formene med semulegryn/mel.
- Sett formene på stekeplater i ca 10 minutter. Stekes gyldenbrune på 200 grader. Avkjøles og bankes ut av formene. Kakene settes så opp. Pynt etter eget ønske.
Kransekake
Festkake etter oppskrift fra Solum.
local_offer Kakerlocal_dining Middelstimer 60 minutterlocation_on Telemark-
favorite_border
Ingredienser
- 250 g uskolda mandler
- 250 g skolda mandler
- 500 g melis
- 3 stk eggehviter
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Kaker med mandler i ble tradisjonelt sett på som veldig eksklusive i Norge. I en kokebok fra 1895, skrevet av Henriette Schønberg Erken, står det at " saakaldte krydderier" ikke var noe man tilsatte maten daglig. "Krydder er dyre og forfalskes derfor ofte. Man sikrer sig derimot ved at kjøpe dem hele og selv pulverisere dem". Schønberg Erken omtaler også korinter, sukat, rosiner og mandler som "krydderier" og forklarer at mandler "benyttes hele, støtte eller skaarne i stykker."
Denne oppskriften er sendt inn av Solum Bygdekvinnelag i Telemark.