close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Brun saus i sausenebb

Brun saus

En grunnoppskrift som passer til mange retter og som kan varieres i det uendelige.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 30 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 ss matfett
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl vann eller kraft
  • 1 ts salt
  • 2 ts pepper

Fremgangsmåte

  1. Smelt fettet i en tykkbunnet gryte, gjerne en jerngryte.
  2. Rør inn hvetemelet med stålvisp. Fortsett å røre mens melblandingen gradvis blir brun.
  3. Når sausen begynner å bli brun må du passe godt på. Når fargen er som brunost trekkes gryta bort fra varmen.
  4. Tilsett væsken samtidig med at du fortsetter å røre.
  5. La sausen koke noen få minutter. Smak til med salt og krydder.

Tips

Brun saus kan brukes til mange typer mat. Det er typen fett og væske du bruker som vil gi sausen sitt særpreg. Fettet kan være smør, animalsk fett som ribbefett, eller det kan være plantefett. Væske kan være alt fra vann til grønnsakskraft, potetvann eller kjøttkraft. Noe av væsken kan være fløte. Avhengig av hva sausen skal brukes til kan du tilsette krydder som urter, einebær, hakket løk eller annet.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.