Kalvestek

kuvert på blondeduk

Kalvestek

Nydelig stek etter oppskrift fra Vang på Hedmarken.

Middagsretter

Middels

3timer

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 kg kalvelår
  • 7.5 dl kokende melk
  • 7.5 dl kokende vann
  • 50 g smør
  • 1 ss salt
  • 50 g smør (til saus)
  • 50 g mjøl (til saus)
  • 7.5 dl kraft fra pannen
  • 2 dl rømme
  • 1 dl fløte
  • 0 ukjent geiteost

Fremgangsmåte

  1. Vask steken godt, tørk den og gni inn med kaldt smør på den ene siden som skal ligge opp i pannen (den mest kjøttfulle siden). Legg steken i en rykende varm panne med litt smør. Stekes pent brun. Ha steken over i en langpanne.
  2. Sett steken inn i en godt varm stekeovn, cirka 200°C. Da beholder den saften i steken. Spe med kokende melk og vann. Når steken begynner å bli lysebrun has saltet på. Drypp over steken av skyen i pannen omtrent hvert kvarter. Stek i cirka 2 timer – det regnes ½ time til hver kg – og en ½ time ekstra.

Saus:

  1. Brun smøret i en kjele. Ha i mjølet og spe med kraft fra pannen (sky fra steken). Smak til med rømme, fløte, geiteost, salt og pepper.

Steken serveres med blomkål, gulrøtter, kokte poteter og eventuelt asparges, bønner eller rosenkål og tyttebærsyltetøy.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Vang Bygdekvinnelag i Hedmark.
De har fått oppskriften av Randi Hommelstad som er medlem i laget, og forteller at dette var en vanlig rett ved store festlige anledninger i Vang på Hedmarken. Til fine selskaper var det tidligere vanlig å servere stek av gjøkalv og med potetskiver stekt i smult – nesten som dagens potetgull.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(1194)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2349)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2367)
    }
  }
}