
Jønnbrød fra Bardu
Tynne og sprø kaker med lang tradisjon i bygda.
Brødmat/Bakverk
Middels
3timer
Troms
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 dl fløte
- 1.5 dl vann
- 2 ss sukker (strøkne skjeer)
- 180 g hvetemel
Fremgangsmåte
- Rør sammen alt til en glatt røre. La svelle i 1-2 timer.
- Stekes på svak varme i jønnbrød- eller kromkakejern, jønnbrødene skal «tørke» i jernet slik at de blir sprø. Slik er det også lettest å få dem flate. Man kan også legge litt press på dem til de er avkjølt.
Røren gir ca 20-25 jønnbrød.
Tips: Jønnbrød er en kakesort med en hel del lokal variasjon, særlig om kakene er krydra med anis eller ikke. Se også oppskrift på jønnbrød fra Målselv.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Trude Tønseth Nesholen i Sørdalen Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Jønnbrød er i dag en spesialitet fra Bardu, Troms, men kom trolig til Nord-Norge fra Gudbrandsdalen. Denne oppskriften er fra gården Strømsmo i Østerdalen, Bardu og vi var fått den fra Bjørg Strømsmo. Den ble kåret til Bardu kommunes offisielle jønnbrødoppskrift i 2008.
Bardu kommune har også fått laget et eget jønnbrødjern med kommunevåpenet som motiv i, for å feire kommunens 150-årsjubileum i 2005.»
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(8) "Se også" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(5212) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(4436) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(1971) } } }