close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Jønnbrød fra Bardu

Tynne og sprø kaker med lang tradisjon i bygda.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Troms
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl fløte
  • 112 dl vann
  • 2 ss sukker (strøkne skjeer)
  • 180 g hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Rør sammen alt til en glatt røre. La svelle i 1-2 timer.
  2. Stekes på svak varme i jønnbrød- eller kromkakejern, jønnbrødene skal «tørke» i jernet slik at de blir sprø. Slik er det også lettest å få dem flate. Man kan også legge litt press på dem til de er avkjølt.

Røren gir ca 20-25 jønnbrød.

Tips: Jønnbrød er en kakesort med en hel del lokal variasjon, særlig om kakene er krydra med anis eller ikke. Se også oppskrift på jønnbrød fra Målselv.


place
Troms

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Trude Tønseth Nesholen i Sørdalen Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Jønnbrød er i dag en spesialitet fra Bardu, Troms, men kom trolig til Nord-Norge fra Gudbrandsdalen. Denne oppskriften er fra gården Strømsmo i Østerdalen, Bardu og vi var fått den fra Bjørg Strømsmo. Den ble kåret til Bardu kommunes offisielle jønnbrødoppskrift i 2008.

Bardu kommune har også fått laget et eget jønnbrødjern med kommunevåpenet som motiv i, for å feire kommunens 150-årsjubileum i 2005."