
Hønsefrikassé
Smakfull middagsrett.
Middagsretter
Middels
3timer
Rogaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 kg frossen høne
- 2 stk laurbærblad
- 1 stk purre
- 1 stk stor løk
- 6 stk gulrøtter
- 6 stk poteter
- 0.5 stk sellerirot
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 1.5 dl kremfløte
- 1 l hønsekraft (cirka)
- 0.5 stk sitron
Fremgangsmåte
- Legg hønen(e) i en stor kasserolle og fyll på med vann til den er helt dekker. Vask 2 av gulrøttene godt og del dem i grove biter. Del løken, med skallet på, i grove biter. Ha gulrot, løk, laurbærblad og 3-4 cm av det grønne fra purren i gryten sammen med hønen. Kok opp og la det småkoke under lokk til lærbeinet løsner fint (det tar omtrent 1,5 – 2 timer hvis hønene er ting, og 2 – 3 timer dersom den er frossen).
- Løft hønen ut av kokevannet og la den avkjøle seg før du plukker av kjøtt med fingrene. Sil av hønsekraften og sett til side. Har du tid kan du gjerne koke inn kraften så mye som mulig, slik at det blir lett å fryse ned for senere bruk. Hvis ikke bruker du så mye du trenger til frikasseen og fryser ned resten slik det er. Her kan du gjerne stoppe og, og lage resten av retten dagen etter.
- Skrell og del poteter, gulrot, sellerirot og purre i terninger.
- Smelt smør i en stor gryte og rør inn melet. Spe med litt og litt av kraften slik at det blir en hvit saus, og så videre til en tynn saus. Ha i grønnsakene, og la det småputre til grønnsakene er møre, cirka 15 minutter.
- Del kjøttet i terninger og ha det i gryten slik at det blir gjennomvarmt. Dersom gryten trenger mer væske tilsetter du mer kraft, eventuelt vann. Rør så inn fløte og tilsett sitronsaften. Smak til med salt og pepper, og server deilig hønsefrikassé med det samme!
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Bjerkreim Bygdekvinnelag.