Himmelsk lapskaus

fruktsalat i skål

Himmelsk lapskaus

Deilig dessert med frisk frukt og råkrem.

Desserter

Lett

20minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 stk appelsiner
  • 1 stk banan
  • 2 stk epler
  • 200 g druer
  • 3 stk kiwi
  • 50 g jordbær
  • 2 dl appelsinjuice
  • 1 dl sukker
  • 3 stk eggeplommer
  • 3 ss sukker (til råkrem)
  • 10.5 dl kremfløte

Fremgangsmåte

  1. Skrell appelsiner, epler, bananer og kiwi og del opp i passe biter. Del druene i to. Skjær jordbærene i biter, bland alt.
  2. Lag sukkerlake ved å koke opp juice og sukker. Avkjøl blandingen og hell den deretter over frukten. La det hele trekke i kjøleskapet i et par timer.
  3. Lag råkrem ved å vispe egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten stiv og vend den inn i eggedosisen. Sett kjølig til servering.

Rettens opphav

Vi finner oftere «typisk norske» frukter og bær som tyttebær, stikkelsbær, rabarbra, kirsebær, epler og plommer i norske tradisjonsdesserter.
Bananer har blitt importert til Norge siden starten av 1900-tallet. Appelsin har vi hatt lenger, og enkelte store gårder hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.