Gommokaku

gommokaku i kakeboks

Gommokaku

Tradisjonsrike surmelkskaker fra Hallingdal.

Kaker

Lett

2timer

Buskerud

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2.5 dl sur melk/kulturmelk
  • 2.5 dl smeltet smør
  • 1.25 dl sukker
  • 6.75 dl hvetemel
  • 3 ts hjortetakksalt/hornsalt

Fremgangsmåte

  1. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle.
  2. La deigen stå kaldt i minst en time – den kan godt stå over natta.
  3. Sett ovnen på 225 grader.
  4. Kjevle ut deigen til den er cirka 1/2 centimeter tykk. Bruk litt mel til å kjevle ut om du trenger.
  5. Stikk ut kakene, for eksempel med et glass. Man kan også skjære snipper i passelige firkanter. Legg kakene på en bakepapirkledd stekeplate.
  6. Strø kakene med sukker. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter.

Gommokaku

Noen liker at kakene er hvite, mens andre vil ha de stekt til de er lysebrune. Prøv deg fram og velg det du liker best.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Kvisla Bygdekvinnelag.
Kjært barn har mange navn; Gommokaku blir også kalt bakels, snippkaku, klevakaku, rundekaku, misjonskaku, hallingbakels, gommobakels og leveldpusu, for å nevne noen. I Hallingdal blir bestemor kalt «gommo» og her kommer navnet fra. I boka «Meir Hallingkost» (Laa, 1998) kan vi lese at dette er et kakeslag som var svært vanlig i hele Hallingdal. Det ble først vanlig når kaffen kom til Hallingdal på første halvdel av 1800-tallet. I Øvre Hallingdal begynte de da å kjøpe snippkaku hos den første bakeren på Sundre (Ål), og snart begynte man også å lage kakene selv.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(798)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2246)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2528)
    }
  }
}