Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt mel, hornsalt og kardemomme i melken, og bland alt sammen til en deig. Sett deigen tildekket i kjøleskapet i 2 timer eller over natten. Da syns jeg den blei best å jobbe med. Når jeg skal bake smulteringer så baker jeg glutenfri og vanlige på samme dagen, og deigen til de vanlige skal stå natten over. Så da blir det til at den glutefrie deigen også står over natta. Jeg begynner med å lage de glutenfrie.
Varm opp smulten gjerne i en jerngryte, For å få vekk smult smaken, skrell en potet og ha den oppi. La den ligge der ca. 5-10 min. For å finne ut om smulten er passe varm, kan du stikke en tresleiv i gryten. Det skal bruse lett rundt sleiven.
Ta litt av deigen og la resten stå kjølig. Kjevle det ut til den er ca. 4-5 mm tykk. Stikk ut med en form. Blir de for tynne så blir de tørre og for tykke så blir de ikkje gjennomstekte. Jeg bruker en rutekjevle med en nylondsokk på når jeg kjevler de ut. Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i kjevlen.
Deigen kan bli fort seig, så gna den minst mulig og ikkje ha for mye mel på bordet. Jeg bruker bakeunderlag og når jeg skal kjevle den ut ikkje bruk for mye makt.
Kok smulteringene til de er gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne, og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.
Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt, og det er lett å brenne seg. Slå aldri vann på varmt fett, og ha alltid et lokk parat som passer gryten.
Jeg tredobbel oppskriften og får da ca. 240 smultringer. Når en først skal bake smultringer så blir det en del, for det er jo bare helt nydelig med smultringer innat te koppen eller på tur i skogen og i fjellet.
Kos dere med bakingen