Å lage potetlomper kan kreve litt tålmodighet, men det er verdt det. Så lag dem en dag du har litt god tid og har lyst på noe godt.
Det du trenger er:
Poteter, her er det best å bruke Beate eller Astrix.
Salt
Glutenfritt mjøl, jeg brukte «Fin melblanding» fra Møllerens.
(artikkel fortsetter under bildet)
Kok potetene med skallet på og skrell dem mens de er varme. Legg dem på et klede til avkjøling.
Mal potetene gjennom en kvern eller i en kjøkkenmaskin med visp slik at du får ut alle klumpene, og til potetmassen blir litt seig.
Bland inn melet slik at deigen ikke blir for seig, men ikke ha i for mye mel. Da de blir fort tørre under steking. Her fant jeg ut at deigen måtte være litt klebrig for at den ikke skulle bli for tørr.
Her kan du klappe ut lompene med hendene (dette er noen barn syns er veldig gøy) eller de kan kjevles ut til ønsket størrelse og så stikkes ut med lokk. Husk å ha mel under og snu arbeidet unnder kjevlingen. Dette er for å unngå at de setter seg fast i underlaget. Jeg brukte kjevle med ruter og med en nylonstrømpe utenpå, dette for å unngå at deigen skal sette seg i mønsteret. Pass på at de ikke blir for tykke, da må de stekes lengre og blir tørre. Jeg pleier å ha dem cirka 3 mm tykke.
Er det mye mel på lompa er det lurt å børste av litt mens de stekes, etter at de er snudd første gangen. Stek dem på en tørr stekepanne eller på en takke. Bruk middels varme. Lompene kan blåse seg opp under steking, dette er bare bra.
Legg dem på et klede og ha et klede over slik at dampen slår ned igjen og de holder seg myke.
(artikkel fortsetter under bildet)
Legg lompene i plastpose og frys dem, eller nyt dem med en gang. Ferske lomper er godt med smør og sukker eller med smør og brunost. Lomper er super turmat. De kan også steikes på bål i stekepanne, ute i naturen.