
Fersk suppe med klot
God og tradisjonsrik suppe etter oppskrift fra Gran.
Middagsretter
Middels
3timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg storfekjøtt
- 1 stk kålhode (lite)
- 2 stk gulrøtter (store)
- 1 stk stor skalk sellerirot
- 1 stk purre
- 50 g smør (klot)
- 1 dl melk (klot)
- 1 stk egg (klot)
- 1 ukjent klype salt (klot)
- 1 ukjent klype kardemomme (klot)
- 200 g mel (klot)
Fremgangsmåte
- Del kjøttet i mindre stykker i en passe stor kjele og hell over kaldt vann så det dekker (cirka 1,5 l). Kok opp og skum godt. Tilsett salt og pepper og la kjøttet trekke i ca 2 timer (ekstra god smak får du ved å tilsette en suppekvast).
- Del grønnsakene i passe biter og la de koke med de siste 20 min. Smak godt til.
- Smelt smør og tilsett, egg, krydder og mel. Rør godt sammen og sett «grøten» til svelling i cirka 20 min. Form til små boller med en stor teskje og ha dem oppi suppekjelen. La de trekke ca 10 min avhengig av størrelsen. Tips: Tilsett litt sukker og evnt 1/2 ts bakepulver for luftigere melboller.
Server suppa rykende varm med klot og et raust dryss med persille.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Østre Gran Bygdekvinnelag. De skriver:
«Denne suppa var noe man virkelig så fram til i slaktetida: tenk fersk suppe. I tida uten frysebokser var dette «fysemat».»