Fersk suppe med klot

Fersk suppe med klot

God og tradisjonsrik suppe etter oppskrift fra Gran.

Middagsretter

Middels

3timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg storfekjøtt
  • 1 stk kålhode (lite)
  • 2 stk gulrøtter (store)
  • 1 stk stor skalk sellerirot
  • 1 stk purre
  • 50 g smør (klot)
  • 1 dl melk (klot)
  • 1 stk egg (klot)
  • 1 ukjent klype salt (klot)
  • 1 ukjent klype kardemomme (klot)
  • 200 g mel (klot)

Fremgangsmåte

  1. Del kjøttet i mindre stykker i en passe stor kjele og hell over kaldt vann så det dekker (cirka 1,5 l). Kok opp og skum godt. Tilsett salt og pepper og la kjøttet trekke i ca 2 timer (ekstra god smak får du ved å tilsette en suppekvast).
  2. Del grønnsakene i passe biter og la de koke med de siste 20 min. Smak godt til.
  3. Smelt smør og tilsett, egg, krydder og mel. Rør godt sammen og sett «grøten» til svelling i cirka 20 min. Form til små boller med en stor teskje og ha dem oppi suppekjelen. La de trekke ca 10 min avhengig av størrelsen. Tips: Tilsett litt sukker og evnt 1/2 ts bakepulver for luftigere melboller.

Server suppa rykende varm med klot og et raust dryss med persille.

 

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Østre Gran Bygdekvinnelag. De skriver:
«Denne suppa var noe man virkelig så fram til i slaktetida: tenk fersk suppe. I tida uten frysebokser var dette «fysemat».»