close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Buljong av rein

Kok kraft på margbein og reinkjøtt.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 4 timer
  • location_on Finnmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 ukjent reinkjøtt
  • 1 ukjent margbein av rein
  • 1 ukjent kjøttbein
  • 1 ukjent vann
  • 1 ukjent salt

Fremgangsmåte

Denne oppskrifta kommer uten angivelse av mengder. Bruk så mye kraftbein og kjøtt du har, bruk så mye vann at det dekker kjøttet i gryta og smak deg fram med saltet.

Ha litt vann i bunnen av gryta, rundt 0,5 liter. Så har du kjøttet, kjøttbein og margbein i gryta. Tilsett mer vann så det dekker kjøttet. La det koke opp, og skum av overflaten av buljongen.

Tilsett 1-2 spiseskjeer salt, avhengig av størrelsen på gryta og mengden kjøtt. Her er det øyemål som gjelder. Smak deg frem.

La det hele koke i alle fall én time. Gjerne opptil 4 timer, så får du ut alle virkestoffene til ulike behov.

Máret Rávdná Buljo forklarer: – Du skal aldri ha kjøtt oppi tom gryte. Overtroen sier at om du gjør det, tiltrekker du deg fattigdom. Den praktiske forklaringen er at kjøttet ikke skal klistre seg fast i bunnen av gryta.


place
Finnmark

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått av Máret Rávdna Buljo, som er tradisjonsbærer og formidler av samisk mattradisjon. Máret forteller at buljong kokt på kjøtt og bein, har hatt en viktig plass i mattradisjonene rundt reindrifta. I samisk tradisjon har buljong vært brukt som botemiddel og medisin mot ulike plager. For eksempel har buljong av margbein vært brukt mot problemer i bein og bekken. Du kan lese mer om Máret Rávdna Buljo og noen mattradisjoner fra Sápmi i artikkelen Med kraft fra naturen