close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Boller til fersk suppe

Fersk suppe med boller har vært festmat i Tjølling i generasjoner.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 1 timer
  • location_on Vestfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l helmelk
  • 250 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 3 ss sukker
  • 10 stk knuste kavringer
  • 3 stk store egg eller 4 små
  • 112 ts kardemomme
  • 1 ts salt, strøken teskje
  • 25 g skållede og hakkede mandler

Fremgangsmåte

  1. Melk og smør gis et oppkok. Ta kjelen av plata og rør inn melet. Sett kjelen tilbake på plata og kok opp, rør til grøten slipper kjelekanten. Avkjøl litt før eggene og det øvrige has i og røres godt sammen.
  2. Hell grøten ut på et flatt fat med kanter. La det stå litt før formingen av bollene begynner.
  3. Bruk en fuktet spiseskje, handter skjeen raskt for å få slette boller. Legg dem på et fat til avkjøling.
  4. 4 – 5 boller legges i hver suppetallerken sammen med rotgrønnsaker. Kokende kraft helles over. Pynt med persilledryss.

place
Vestfold

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Astrid Tvedten Lian i Tjølling Bygdekvinnelag.
«Fersk suppe med boller har vært festmat i Tjølling i generasjoner. Hvis det var store selskaper, kom gjerne kokka dagen før for å lage bollene. Astrid forteller at hun kan huske to damer som var bygdekokker fra 1950 og utover, og ingen kunne lage bollene så gode og pene som dem. Det var stas for ei lita jente når kokka kom til gårds, for mens arbeidet ble utført ble det fortalt mange historier.
Bollegrøten ble nok laget til søndagsmiddager av husmora selv, men den ble bare helt opp i et fat og så tok man etterhvert det en trengte med ei skje uten å tenke på formen på bollene. Porsjonen kunne være så stor at en hadde nok fra den ene søndagen til den andre.»