
Nadin Martinuzzi/Ren Mat
Blodpudding med rug og rosiner
Tradisjonsrik blodmat fra Nordland
Middagsretter
Middels
1timer
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl blod
- 3 dl melk
- 100 g havregryn
- 80 g smør
- 150 g spekk eller nyretalg
- 80 g rugmel
- 60 g rosiner
- 150 g sukker
- 1 ts malt nellik
- 2 ts salt
Fremgangsmåte
Bland havregryn, melk og smør i en kasserolle og kok opp. Sett ned varmen og kok til det er som en tykk havregrøt. Avkjøl grøten.
Skjær spekket i små terninger. Bland grøten med rosiner, sukker, rugmel, nellik og salt, og vend inn spekket.
Pisk blodet til det blir lysere i fargen. Bland grøtblandinga og blodet forsiktig sammen.
Ha røra i smurte former. Blodpuddingen steikes i ovnen i vannbad, 180 grader i omlag en time. Prøv med en tynn pinne at puddingen er gjennomstekt.
Blodpudding kan serveres med stekt flesk og kålstuing, eller med tyttebær og sirup.
Tips: Blod til matlaging fås kjøpt frossent i velassorterte matbutikker.
Rettens opphav
Mange tradisjonelle matretter handler om å utnytte alt på dyrene man slakter. Tidligere har blodmat og innmat vært forbundet med slaktetida, men nå får man kjøpt frossent blod i matbutikken hele året.
Denne oppskrifta er henta fra boka Matskatter fra Nord-Norge av Ardis Kaspersen (J.w. Cappelens forlag, 1986).