
Songraut
Mjølkerett med lange tradisjoner på Oppdal.
Grøt
Vanskelig
6timer
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "1"- 2.5 l mjølk
- 0.25 ts løplau (osteløype)
- 2 stk kardemommekjernar
- 0.5 stk kopp rosiner
- 0.5 stk kopper sukker (etter smak)
- 1.5 ss kveitmjøl
Fremgangsmåte
- Kok opp halvparten av mjølka. Legg på lokk.
- Mens dette koker sakte opp kan ein verme den andre halvparten av mjølka til 32 grader, ha i løyplauen, legg på lokk eller eit klede. Dette skal stå lunt i cirka 30 minutt eller til mjølka har løypt (skilt seg).
- Ta forsiktig opp ei sleiv av den løypte mjølka, skjer osten i bitar med kniv, og ha han i den mjølka som koker. Gjør dette med alt av den løypte mjølka. Mjølka må koke når ein har i osten!
- Ha i kardemommekjernane og la det heile koke godt – men ikkje hardt – i 3-4 timar (alt etter kor fort det kokar inn). Ta av cirka 5 dl av væska og avkjøl – dette skal brukast til jamning.
- Når alt har koka i ytterlegare 1 time: ha i rosiner.
- Ta den avkjølte væska og visp ut kveitmjølet i den, la jamninga stå og svelle i 10-15 minutt. Visp ho opp, ha den og sukkeret i grauten, rør godt medan det kokar i 10-15 minutt.
Server kald.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Oppdal Bygdekvinnelag. Soingraut, soengraut, sodinggraut eller songraut, er vanlig i deler av Østerdalen, Gudbrandsdalen og på Oppdal. Tradisjonelt var dette høytidsmat som ble brukt som festmat og som sendingsgraut. Sendingsgraut var vanlig til bryllup, gravferder og ved fødsler.
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(8) "Se også" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(5466) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(4430) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(4427) } } }