Songraut

Songraut

Mjølkerett med lange tradisjoner på Oppdal.

Grøt

Vanskelig

6timer

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "1"
  • 2.5 l mjølk
  • 0.25 ts løplau (osteløype)
  • 2 stk kardemommekjernar
  • 0.5 stk kopp rosiner
  • 0.5 stk kopper sukker (etter smak)
  • 1.5 ss kveitmjøl

Fremgangsmåte

  1. Kok opp halvparten av mjølka. Legg på lokk.
  2. Mens dette koker sakte opp kan ein verme den andre halvparten av mjølka til 32 grader, ha i løyplauen, legg på lokk eller eit klede. Dette skal stå lunt i cirka 30 minutt eller til mjølka har løypt (skilt seg).
  3. Ta forsiktig opp ei sleiv av den løypte mjølka, skjer osten i bitar med kniv, og ha han i den mjølka som koker. Gjør dette med alt av den løypte mjølka. Mjølka må koke når ein har i osten!
  4. Ha i kardemommekjernane og la det heile koke godt – men ikkje hardt – i 3-4 timar (alt etter kor fort det kokar inn). Ta av cirka 5 dl av væska og avkjøl – dette skal brukast til jamning.
  5. Når alt har koka i ytterlegare 1 time: ha i rosiner.
  6. Ta den avkjølte væska og visp ut kveitmjølet i den, la jamninga stå og svelle i 10-15 minutt. Visp ho opp, ha den og sukkeret i grauten, rør godt medan det kokar i 10-15 minutt.

Server kald.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Oppdal Bygdekvinnelag. Soingraut, soengraut, sodinggraut eller songraut, er vanlig i deler av Østerdalen, Gudbrandsdalen og på Oppdal. Tradisjonelt var dette høytidsmat som ble brukt som festmat og som sendingsgraut. Sendingsgraut var vanlig til bryllup, gravferder og ved fødsler.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(5466)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(4430)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(4427)
    }
  }
}