Songraut

Songraut

Mjølkerett med lange tradisjoner på Oppdal.

Grøt

Vanskelig

6timer

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2.5 l mjølk
  • 0.25 ts løplau (osteløype)
  • 2 stk kardemommekjernar
  • 0.5 stk kopp rosiner
  • 0.5 stk kopper sukker (etter smak)
  • 1.5 ss kveitmjøl

Fremgangsmåte

  1. Kok opp halvparten av mjølka. Legg på lokk.
  2. Mens dette koker sakte opp kan ein verme den andre halvparten av mjølka til 32 grader, ha i løyplauen, legg på lokk eller eit klede. Dette skal stå lunt i cirka 30 minutt eller til mjølka har løypt (skilt seg).
  3. Ta forsiktig opp ei sleiv av den løypte mjølka, skjer osten i bitar med kniv, og ha han i den mjølka som koker. Gjør dette med alt av den løypte mjølka. Mjølka må koke når ein har i osten!
  4. Ha i kardemommekjernane og la det heile koke godt – men ikkje hardt – i 3-4 timar (alt etter kor fort det kokar inn). Ta av cirka 5 dl av væska og avkjøl – dette skal brukast til jamning.
  5. Når alt har koka i ytterlegare 1 time: ha i rosiner.
  6. Ta den avkjølte væska og visp ut kveitmjølet i den, la jamninga stå og svelle i 10-15 minutt. Visp ho opp, ha den og sukkeret i grauten, rør godt medan det kokar i 10-15 minutt.

Server kald.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Oppdal Bygdekvinnelag. Soingraut, soengraut, sodinggraut eller songraut, er vanlig i deler av Østerdalen, Gudbrandsdalen og på Oppdal. Tradisjonelt var dette høytidsmat som ble brukt som festmat og som sendingsgraut. Sendingsgraut var vanlig til bryllup, gravferder og ved fødsler.

Se også