Tjukklefser

kjevle og sleiv på kjøkkenhåndkle

Tjukklefser

Oppskrift fra Oppdal på tradisjonell bakst.

Brødmat/Bakverk

Middels

2timer

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 15 dl surmjølk (kulturmelk)
  • 500 g smult
  • 500 stk sukker
  • 2 dl sirup
  • 4 ss hjortetakksalt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2.5 kg hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Rør smør og sukker. Bland i litt av mjølet, så surmelk. Bland i alt det tørre. La deigen stå cirka én time før utbaking.
  2. Still takka på 2 eller 3. Kjevle ut 3-4 mm tykke leiver. Stekes pent lysebrune.

Smør på smør, sukker og kanel. Smaker også godt med brunost.

I stedet for 500 gram smult kan du bruke 750 gram margarin. En fjerdedel av hvetemelet kan byttes ut med rugsikt, om du ønsker.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Oppdal Bygdekvinnelag.