close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


rabarbrastenger på fjøl

Syrlig, sunn og sommerlig

Endelig er rabarbraen i sesong! Se etter den i bestemors hage eller i grønnsaksdisken i butikken.

today Publisert: 22.07.2017
create Forfatter: Gunn Sørum

Rabarbra er en hardfør plante som har blitt brukt i norsk matlaging i mer enn 150 år, og for mange er rabarbra synonymt med at sommeren endelig er her. Den er nemlig av de første plantene som dukker opp av jorda når telen går om våren.

For mange kan oppskriften på sommerfølelse være så enkel som å dyppe rabarbrastenger i en skål med sukker. Om du ønsker å gjøre litt mer ut av rabarbraen finner du flere oppskrifter på søte og syrlige fristelser med sommerstemningsgaranti HER (åpner i ny fane).


Tradisjonelt blir det sagt at rabarbraen skal høstes før sankthans – men dette kommer selvsagt an på hvor du bor i landet. De fleste steder bør man høste første gang før sankthans, men man kan høste nye stilker som kommer opp utover hele sommeren. De fleste som lager rabarbraprodukter for salg høster hele sommeren.

Rabarbra som kumat

Hulda Garborg skrev i en av sine bøker at det var vanlig å skjære tørkede rabarbrastilker i små biter og presse disse ned i en trekopp. Deretter ble koppen fylt med kjernemelk. Av dette fikk kua en øse eller to blandet i vann. «Kui er so sli etter det som mannfolk etter tobak. Ho legg at augo og kosar seg so inderleg godt.», sa Hulda.

Kilde: Norsk mat – Ambjørnrud m.fl. (1984).

Tidligere var tørking en billig og lettvin form for oppbevaring av rabarbraen. Man splittet stilkene i lange strimler som hang sammen i den ene enden. Stilkene ble hengt på skigarden, eller over en snor, til de var helt tørre. Deretter ble de buntet sammen og hengt på stabburet.