Flatbrød fra Frogn

møljebrød på fjøl

Flatbrød fra Frogn

beredskap

flatbrød

mel

vedfyrt

Brødmat/Bakverk

Lett

20minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1.5 kg hvetemel
  • 0.5 kg fin og grov sammalt rug, og fin og grov sammalt hvete
  • 3 ts salt
  • 1.5 l kaldt vann

Fremgangsmåte

Bland det tørre.

Tilsett kaldt vann. Rør sammen deigen for hånd.

Kjevles ut til tynne leiver. Emnene steks på takke.

Bruk det melet du ønsker, fint eller grovt til utbaking.

 

Rettens opphav

Oppskriften kommer fra tidligere leder i Norges Bygdekvinnelag, Jorun Henriksen. Hun er medlem i Frogn Bygdekvinnelag i Akershus.

Dette flatbrødet er det mange som bruker til møljebrød

Uten strøm, med kun tilgang til vedfyring, vil flatbrød duge godt.

Det er funnet baksteheller av kleberstein fra Hardanger på 1100-tallet. Flatbrød og lefse kan være så gammelt. Flatbrød er ugjæret eller usyret brød som blir bakt ut til store, tynne leiver.