
Suzanne Palmquist
Elses Motti
Oppskrift fra Finnskogen delt av Else Waalberg som drev kafeen Mullikalla på på Svullrya.
Middagsretter
Lett
20minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl Vann
- 1 l Bygg- eller havremjøl – helst «skrädmjöl»
- 1 ts Salt
Fremgangsmåte
Kok opp vannet med salt i ei stor gryte. Når det fosskoker, strør du på mjølet. Nesten det dobbelte av vannmengden blir best resultat. Når det slutter å boble, rører du forsiktig – helst med en stor tregaffel. Du må ikke være for ivrig, da blir det grøt, og heller ikke vente for lenge før du rører, da blir det tørt. Rør så melet samler seg i klumper så store som en fingernegl. Hos Åsta Holth heter det at «lat kjerring koker god motti». En regel som er i bruk, sier at du skal synge Vår Gud han er så fast en borg, mens du rører. Til denne porsjonen må du synge to vers, mener Else Waalberg.
Motti og flesk
Motti serveres med rause skiver av stekt, lettsaltet flesk og godt med fleskefett. Rørte tyttebær hører med. Surmelk er god drikke til.
Motti og surmelk
Restene av mottien kan brukes som frokost, mellommåltid eller dessert. Da slår du surmelk over og har på sukker. Noen bruker også rørte tyttebær.
Rettens opphav
Oppskriften på Elses Silpo er delt av Else Waalberg som drev kafeen Mullikalla på Svullrya.
Skogfinnene kom inn fra øst, via Värmland og Dalarna, for snart 400 år siden. Det var svedjebruket som drev dem videre til stadig nye områder der det var skog å brenne og så i. De spredte seg over store deler av Østlandet, og de fleste steder er finnene for lengst assimilert i den øvrige befolkningen. Kjerneområdet for den finske bosettinga øst for Glomma skiller seg ut; på Finnskogen lever skogfinnene i beste velgående med en kultur de vil ta vare på.