Gravet reinskjøtt

graving av kjøtt på fjøl

Gravet reinskjøtt

Nydelig rett av rein til koldtbord eller forrett.

Middagsretter

Middels

5døgn

Telemark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 600 g mørt kjøtt (filet)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 2 ss løk (finhakket)
  • 0.5 ts knust basilikum

Fremgangsmåte

  1. Reinskjær kjøttet for fett og hinner.
  2. Finhakk løken. Bland med salt, sukker og krydder. Vend kjøttet i blandingen.
  3. Legg kjøttet på et fat med kant – dekk med folie eller plast. La kjøttet stå kjølig i minst 2 døgn. Cirka 5 døgn er passe. Vend kjøttet et par ganger per døgn.

Ved servering fjernes løk og krydder, og fileten skjæres på skrå i tynne skiver. Serveres med sennepssaus eller tyttebærrømme, grønne bønner, sølvløk og grovt brød.

Rettens opphav

Etter at Hardangervidda ble isfri for cirka 9000 år siden vokste det opp lav, og dette ble grunnlag for villrein. Man kan finne mange gamle fangstanlegg her fra jakt på elg og rein, og mange stedsnavn har også navn etter reinsdyr.
Denne oppskriften er hentet fra boka «Mat frå Telemark», utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 1993.