Sviskegrøt

Sviskegrøt fra Hordaland

Sviskegrøt

Sviskegraut er god, glutenfri dessert både til kvardag og fest.

dessert

Glutenfri

Sviskegraut

Desserter

Lett

70minutter

Hordaland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 200 g svisker
  • 1 l vatn
  • 3 ss potetmjøl
  • 4 ss kaldt vatn
  • 100 g sukker

Fremgangsmåte

  1. Kok svisker og vatn i cirka 1 time.
  2. Ta kjelen av plata. Rør saman potetmjøl og litt kaldt vatn og rør den inn i grauten.
  3. Smak til med sukker.

Serverast med fløytemjølk.

—-

Tips til variasjon

Tilsett et par dråper med romessens eller 1-2 ss med brun rom. Det løfter fram smakene i sviskegrøten.

Oppskrifter på sviskegrøt

På Norsk Tradisjonsmat finnes det varianter av sviskegrøt fra hele Norge. Her oppskrifter på sviskegrøt fra Agder,  Akershus, Østfold og frå Vestland

 

 

 

Rettens opphav

Rundt 1900 skjedde flere endringer som gjorde at dessert ble mer vanlig å finne på menyen hos folk flest. Komfyren ga mulighet til å bake ting i ovnen, som puddinger og paier. På slutten av 1800-tallet kom husmorskolene for fullt, og mange jenter kom tilbake fra skolene med oppskrifter som bidro til å få fruktsupper, kompotter, puddinger og fromasjer på bordet. Etter 1. verdenskrig ble det også bedre tilgang på sukker. Potetmel og industrielt produsert gelatin, som gjorde dessertlagingen enklere, kom allerede på 1800-tallet, men det tok noe tid før disse for alvor ble tatt i bruk i vanlige husholdninger.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Oppheim og Hauge Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.

Her er andre sviskegrøter