Løksaus

Løksaus servert til ferskt kjøtt og suppe

Løksaus

Tradisjonsrikt tilbehør til ferskt kjøtt og suppe.

Tilbehør

Lett

20minutter

Vestfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 30 g smør
  • 35 g hvetemel
  • 7.5 dl kraft
  • 1 stk løk
  • 1 ts salt (smak til)
  • 1 ss sukker (smak til)
  • 1 ss eddik (smak til)

Fremgangsmåte

Denne oppskriften tar utgangspunkt i retten ferskt kjøtt og suppe som du finner her (åpner i ny fane).

  1. Smelt smøret, rør i melet og spe med kokende kraft, litt etter litt.
  2. Tilsett finhakket løk og la den koke med i 5 minutter.
  3. Ta gryta av varmen og tilsett salt, eddik og sukker etter smak.

 

Rettens opphav

Ferskt kjøtt og suppe har vært selskapsmaten framfor noe i hele Vestfold, og melboller/bollegrøt var fast følge. Kjøttet serveres med grønnsaker fra suppa, kokte poteter og sursøt saus, eller med løksaus. Denne oppskriften er modifisert etter oppskrift i boka «Fra Vestfolds spiskammers», utgitt av Vestfold Bygdekvinnelag i 1997.