
Lofotkak fra Rissa
Brød som holder seg fint fra Rissa til Lofoten.
Brødmat/Bakverk
Lett
2.5timer
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 l vann
- 250 g mørk sirup
- 40 g salt
- 1 kg sammalt rug, grov
- 300 g siktet rugmel
- 150 g fersk gjær eller tilsvarende mengde tørrgjær (1 pose tørrgjær = 50 gram fersk gjær))
- 0 ukjent hvetemel til passe deig
Fremgangsmåte
- Ha sirup, vann og salt i en bolle og kjør sammen med en eltekrok. Tilsett sammalt rug, gjær og rugmel. Spe med hvetemel til passe deig. Deigen skal være ganske fast. La deigen heve i bollen i ca 30 min.
- Bak ut runde brød à 850 gram. La heve i 30 min.
- Stikk gjennom brødet 5 ganger med en liten pinne før steiking. Steik brødet på 175 grader i 45 min. Pensle brødene med vann etter steiking.
Denne oppskriften gir 6 brød.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Rissa Bygdekvinnelag til Tradisjonsmatjakten i Norges Bygdekvinnelag i 2017. De skriver:
Sjur Olsen som opprinnelige var fra Fjellberg på Vestlandet, kom til Rissa og startet S.Olsens bakeri i 1883. Han utviklet et brød som var veldig holdbart og derfor velegnet å ha med seg for de som skulle til Lofoten på fiske. Derfor navnet «Lofotkak» Den ble lagret i tønner som fiskerne brakte med seg da de rodde helt fra Rissa til Lofoten for å fiske hvert år. Brødet holdt seg i mange uker. Det ble sagt at barna var spent på om det var noe igjen når de kom tilbake fra fisket.
Bakeriet ble videreført av to av Sjur sine barn, Sigurd og Karen. De drev bakeriet fram til 1982 og Lofotkaka var et populært og unikt bakverk for hele kommunen helt fram til bakeriet ble nedlagt. Karen holdt oppskrifta hemmelig i mange år før hun offentligjorde den da hun var med på programmet «Farmen» noen år før hun døde. Hun var nøye på at det skulle være 5 hull i kaka. Dette brukte hun en spesiell trepinne til.
I dag er det barnebarnet hennes som har pusset opp bakeriet, og slekta får fortsatt bake Lofotkak til hver jul i de gamle lokalene. Rissa bygdekvinnelag valgte denne oppskrifta på grunn av at brødet er godt kjent i Rissa og fordi det ligger en spesiell lokalhistorie bak oppskrifta.