close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Vørterkake

Ingen jul uten vørterkake!

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l melk
  • 1 stk flaske vørterøl
  • 250 g rosiner
  • 350 g lys sirup
  • 150 g sukker
  • 100 g gjær
  • 1 ts salt
  • 2 stk små egg
  • 1 kg hvetemel
  • 1 kg sikta rugmel

Fremgangsmåte

  1. Kok opp melk, vørterøl, rosiner, sirup og sukker. Avkjøl til kroppstemperatur. Ta så i resten av ingrediensene. Arbeid deigen godt sammen. Deigen er veldig seig, så bruk gjerne en god olivenolje på hendene. Bruker du kjøkkenmaskin, så kan det blir veldig klinete. Husk: Jo mere mel, jo hardere vørterkaker! Sett til heving på et mørkt sted i 40 minutter, gjerne med plast over.
  2. Bak ut til 6 runde vørterkaker. Ta godt med olivenolje eller annen god olje på hendene så deigen ikke sitter fast. Hev kakene i ca 20 minutter. Deretter kan du gjerne pensle dem med sammenpiskede eggehviter.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader og steik dem i ca 35 minutter.

Vørterkakene vil noen ganger sprekke under steiking. For å unngå det kan du klippe noen kryss i kakene før du steiker dem.

Oppskrifta gir 6 runde vørterkaker. Skjær den i skiver og spis som den er, eller ha smør og ost på.

Tips!

I den opprinnelige oppskrifta er det dobbelt så mye sukker som i denne. Du kan gjerne bruke annet søtningsmiddel, som f.eks. Sukrin Gold. Hvetemel kan med fordel byttes ut med sikta speltmel.


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Nedre Eiker Bygdekvinnelag. De har fått oppskriften av Astrid Elisabeth Schmidt-Hanssen. Hun skriver: Denne oppskrifta er veldig gammel og kommer fra Rygh gård i Mjøndalen der min farmor Aagot vokste opp. Oppskriften har jeg fått av henne. Dette er tradisjonsrik mat i min familie - ingen jul uten vørterkake!