close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Bilde til "Norsk tradisjonsmat"

Viltgryte

God hjortegryte etter oppskrift fra Halsa.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 2 timer
  • location_on Møre og Romsdal
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g hjortekjøtt
  • 100 g kjøttdeig av vilt
  • 2 stk løk
  • 150 g sellerirot
  • 2 stk gulrot
  • 2 ts salt
  • 1 ts grov pepper
  • 1 ts timian
  • 5 stk knuste einebær
  • 200 g hermetisk tomat uten krydder
  • 2 ss saft
  • 1 ts buljong
  • 80 g fløtemysost
  • 412 dl seterrømme
  • 5 dl kraft/vann
  • 2 ss margarin/olje til steiking
  • 1 ss maizena til jevning

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i passe stykker og brun det. Kok kraft på ben og slintrer og bruk krafta når du koker kjøttet.
  2. Brun kjøttdeigen. Skjær løken i biter og brun denne. Skjær gulrot og selleri i terninger.
  3. Kjøttet kokes mørt sammen med kraft, hermetisk tomat, krydder og saft. Ha i løk, grønnsaker og kjøttdeig de siste minuttene. Jevn om nødvendig med maizena. Ha rømme og brunost i helt til slutt.

Server potetstappe og tyttebær til.


place
Møre og Romsdal

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Solvår Skogen Sæterbø i Valsøyfjord Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Valsøyfjord Bygdekvinnelag har ei oppskrift som vi har brukt på Bygdedagene i Halsa med stor suksess. Fokuset har vært kortreist mat og lokal tilhørighet. Oppskriften er basert på gamle, lokale oppskrifter, men justert for å passe dagens travle samfunn. Oppskriften er glutenfri, og med laktosefri rømme vil den også passe for allergikere.
I Halsa kommune på Nordmøre er det store mengder hjortevilt. Derfor har bruk av viltkjøtt blitt en tradisjon i mange heimer rundt om i kommunen. Viltkjøtt utgjør en stor ressurs som bør brukes. For de som har stor tilgang på viltkjøtt er dette lokal og kortreist mat."