- Rør soft margarin og sukker kvitt. Rør hornsalt ut i 2–3 matskeier kokande vatn. Da får du vekk smak og lukt av amoniakk.
- Rør mjølk, hornsalt og mjøl inn i smørkremen vekselvis. Ha deigen utover på eit bord og elt den godt. Den skal vere som ein fast og god gjærdeig. Rull ut ei pølse og del den i 20 like emne. Ta kvart emne i handa og form det til ein liten runding.
- Ein bakar deigen ut til tynne leivar og steikjer dei på middels varm helle. Du kan gjerne bruke baksida på ein tynn voksduk når du kjevlar ut deigen.
- Legg lefsene oppå kvarandre med eit klede under, eit fuktig klede over og pakk dei godt inn i plast. Det er viktig at lefsene blir heilt kalde før du smørar dei, men dei bør ikkje ligge til neste dag.
- Visp sukker og smør godt, og smør ei og ei lefse. Brett dei i to til ein halvmåne og skjær opp i bitar. Til desse lefsene er det godt med gombe.
Vestlandslefsa
Nydelige smurte lefser.
local_offer Brødmat/Bakverklocal_dining Middelstimer 60 minutterlocation_on Sogn og Fjordane-
favorite_border
Ingredienser
- 250 g soft margarin
- 250 g sukker
- 2 kg kveitemjøl
- 1 l kefir
- 40 g hjortesalt
- 350 g sukker (fyll)
- 500 g meierismør (fyll)
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er fra Kari Støfringsdal.
Lefse er blant de eldste brødslagene i Norge, sammen med flatbrød. Lefse ble også brukt som sending ved bryllup, gravøl og barsel, og da ble det ikke spart på noe som kunne gjøre lefsa fin og velsmakende.