close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Vannkringler

Tradisjonsbakst fra Utskarpen.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 1.5 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg Hvetemel
  • 300 g Margarin
  • 50 g Gjær eller tørrgjær
  • 12 ts Salt
  • 4 dl Vann

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200 grader.

Sett på en middels stor kasserolle med vann. Vannet skal ikke koke, men være kokende.

Smuldre sammen hvetemel og margarin. Ha i salt, gjær og fingervarmt vann. Hvis du bruker fersk gjær, så løser du den først opp i vannet. Deigen knas sammen til den den er glatt og fin.

Kringlene bakes ut med en gang, deigen skal ikke heves.

Del deigen i emner, trill blyanttykke lengder på ca 43-45 cm. Lengden formes til ei kringle og legges på bakepapir.

Nå skal kringlene i kasserollen med kokende vann. Legg dem forsiktig i kasserollen og la trekke til de flyter opp. Bruk et dørslag og ta kringlene ut av vannet med. Vi bruker 4 kringler i kasserollen hver runde.

Sett så brettet med kringlene i ovnen, og stek de gyldne, ca 20-25 minutter.
Avkjøles på rist.

Sett så ovnen på 50-60 grader. Alle kringlene tørkes i steikeovnen på rist, med døra på gløtt (bruk en tresleiv eller stekespade for og holde steikovnsdøra litt åpen).

Tiden vil variere, men ta en smaksprøve etter et par timer. Prøv deg frem. Noen liker kranglene helt sprøe, andre vil ha de litt myke inni.

Svigermor pleide å trille kringlene blyanttykke, noen liker de best når de er litt tykkere – en smakssak.

Vannkringler er et godt mellommåltid, til frokost, eller til kaffen. Nydelig bare med smør, eller med smør og hvitost.


place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Mona Sjonbotn fra Utskarpen, medlem i Ytre Rana Bygdekvinnelag. Hun forteller at vannkringler har vært bakt hos henne på gården i mange tiår, helst til jul men også til sommeren.