Tyttebærsyltetøy med epler

tyttebærsyltetøy i skål

Tyttebærsyltetøy med epler

Epler i tyttebærsyltetøyet gir et mildere syltetøy.

Tilbehør

Lett

60minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg tyttebær (rensede)
  • 2 dl vann
  • 550 g sukker
  • 400 g epler

Fremgangsmåte

  1. Bland tyttebær, vann og sukker i syltekjelen og la det trekke på svak varme.
  2. Skrell eplene, del dem og ta vekk kjernehuset.
  3. Ha eplebitene oppi kjelen og skru opp varmen litt.
  4. La syltetøyet koke til en del av bærene er gått i stykker og eplebitene er møre.
  5. Fyll syltetøyet på rene, varme glass. Skru på tett lokk og la glassene avkjøles på benken. Sett dem deretter kjølig til syltetøyet skal brukes.

Syltetøyet kan brukes både på brødskiva og som tilbehør til middagsretter. 1 porsjon gir cirka 4 syltetøyglass.

Rettens opphav

I Akershus var det svært vanlig å plukke blåbær og tyttebær, og av og til molter. Å bruke tyttebær er særlig typisk for Aurskog-Høland, hvor man finner tyttebær i store mengder i skogen. Å blande tyttebær med frukt var også en måte å konservere frukten på, for tyttebær inneholder stoffer som gjør syltetøyet motstandsdyktig mot mugg.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Hun har tatt utgangspunkt i en oppskrift i «Gyldendals nye store kokebok» fra 1965.