
Tynnlefse – tynnjlæms
Oppskrift på potetlefser fra Orkdal.
Brødmat/Bakverk
Middels
2timer
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 kg poteter
- 100 g smør
- 1.5 dl fløyte eller rømme
- 1 ss sirup
- 1 ts salt
- 6.5 dl kveitmjøl
Fremgangsmåte
- Kok potetene. Avkjøl. Mal dei sammen med smøret, to gonger.
- Når blandingen er kald, knas resten av ingrediensene inn i potetene.
- Deigen kjevles i tynne leivar, og steikes på godt oppvarma takke.
Rettens opphav
Lefse i ulike varianter har blitt brukt i hele landet og har lang historie i Norge. Ofte ble lefser brukt som «sending» ved bryllup, gravøl og barsel. Da skulle man ikke spare på noe som kunne gjøre lefsa fin og velsmakende, som for eksempel smør.
Denne oppskrifta er fra boka «Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal», utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.