Tynnlefse – tynnjlæms

kjevle på bord

Tynnlefse – tynnjlæms

Oppskrift på potetlefser fra Orkdal.

Brødmat/Bakverk

Middels

2timer

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg poteter
  • 100 g smør
  • 1.5 dl fløyte eller rømme
  • 1 ss sirup
  • 1 ts salt
  • 6.5 dl kveitmjøl

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene. Avkjøl. Mal dei sammen med smøret, to gonger.
  2. Når blandingen er kald, knas resten av ingrediensene inn i potetene.
  3. Deigen kjevles i tynne leivar, og steikes på godt oppvarma takke.

Rettens opphav

Lefse i ulike varianter har blitt brukt i hele landet og har lang historie i Norge. Ofte ble lefser brukt som «sending» ved bryllup, gravøl og barsel. Da skulle man ikke spare på noe som kunne gjøre lefsa fin og velsmakende, som for eksempel smør.
Denne oppskrifta er fra boka «Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal», utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.