close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjevle på bord

Tynnlefse - tynnjlæms

Oppskrift på potetlefser fra Orkdal.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sør-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg poteter
  • 100 g smør
  • 112 dl fløyte eller rømme
  • 1 ss sirup
  • 1 ts salt
  • 612 dl kveitmjøl

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene. Avkjøl. Mal dei sammen med smøret, to gonger.
  2. Når blandingen er kald, knas resten av ingrediensene inn i potetene.
  3. Deigen kjevles i tynne leivar, og steikes på godt oppvarma takke.

place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Lefse i ulike varianter har blitt brukt i hele landet og har lang historie i Norge. Ofte ble lefser brukt som "sending" ved bryllup, gravøl og barsel. Da skulle man ikke spare på noe som kunne gjøre lefsa fin og velsmakende, som for eksempel smør.
Denne oppskrifta er fra boka "Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal", utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.