- Kok potetene. Avkjøl. Mal dei sammen med smøret, to gonger.
- Når blandingen er kald, knas resten av ingrediensene inn i potetene.
- Deigen kjevles i tynne leivar, og steikes på godt oppvarma takke.
Tynnlefse - tynnjlæms
Oppskrift på potetlefser fra Orkdal.
local_offer Brødmat/Bakverklocal_dining Middelstimer 2 timerlocation_on Sør-Trøndelag-
favorite_border
Ingredienser
- 2 kg poteter
- 100 g smør
- 11⁄2 dl fløyte eller rømme
- 1 ss sirup
- 1 ts salt
- 61⁄2 dl kveitmjøl
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Lefse i ulike varianter har blitt brukt i hele landet og har lang historie i Norge. Ofte ble lefser brukt som "sending" ved bryllup, gravøl og barsel. Da skulle man ikke spare på noe som kunne gjøre lefsa fin og velsmakende, som for eksempel smør.
Denne oppskrifta er fra boka "Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal", utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.