close
search
close

Logg inn


Glemt passord?

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjevle på bord

Tynnkake

Kaffemat fra Målselv.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Troms
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 l helmelk
  • 412 dl sukker
  • 30 g margarin
  • 20 g smult
  • 1 ss karve
  • 14 ts salt

Fremgangsmåte

I tillegg til ingrediensene i lista trenger du hvetemel og byggmel.


  1. Ha melk, sukker, fett, karve og salt i ei gryte. Hold igjen noe av melka, og bruk denne til å lage en jevning av melk og hvetemel.
  2. Kok opp melka i gryta og ha i jevningen. Når det koker opp igjen tilsetter man mer mel – omtrent halvparten hvetemel, halvparten byggmel. Ha i nok mel til at det blir en ganske hard graut. Avkjøl.
  3. Når blandingen er kald kjevles den ut i tynne leiver som skjæres i firkanter, cirka 12-13 centimeter.
  4. Stek kakene på takke på begge sider. For at de skal bli sprø må de ha svak varme, det vil si langstekes.

Tips

I den opprinnelige oppskriften står det at smultet man bruker i deigen skal være smult som man har kokt fattigmann i.


place
Troms

Rettens opphav

Denne oppskrifta er fra boka "Matretter fra gard og grend" som Norges Bondelag og Bondebladet ga ut i 1982.
I boka kan vi lese at tynnkake kom til Målselv med innflytterne fra Østerdalen på 1700-tallet, da mange flyttet nordover etter Storofsen - en ekstremflom i 1789.
Ei tid så det ut som om det å bake tynnkake holdt på å dø ut, men det har senere tatt seg opp igjen. Tynnkake blir brukt som "biteti" - kaffemat - og særlig i de store høytidene. Til slåttonna har tynnkake og vært bakt. Da fikk onnefolket brakt bakverket ut på jordet til kaffemat.