Tynnkake

kjevle på bord

Tynnkake

Kaffemat fra Målselv.

Kaker

Middels

60minutter

Troms

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 l helmelk
  • 4.5 dl sukker
  • 30 g margarin
  • 20 g smult
  • 1 ss karve
  • 0.25 ts salt

Fremgangsmåte

I tillegg til ingrediensene i lista trenger du hvetemel og byggmel.


  1. Ha melk, sukker, fett, karve og salt i ei gryte. Hold igjen noe av melka, og bruk denne til å lage en jevning av melk og hvetemel.
  2. Kok opp melka i gryta og ha i jevningen. Når det koker opp igjen tilsetter man mer mel – omtrent halvparten hvetemel, halvparten byggmel. Ha i nok mel til at det blir en ganske hard graut. Avkjøl.
  3. Når blandingen er kald kjevles den ut i tynne leiver som skjæres i firkanter, cirka 12-13 centimeter.
  4. Stek kakene på takke på begge sider. For at de skal bli sprø må de ha svak varme, det vil si langstekes.

Tips

I den opprinnelige oppskriften står det at smultet man bruker i deigen skal være smult som man har kokt fattigmann i.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er fra boka «Matretter fra gard og grend» som Norges Bondelag og Bondebladet ga ut i 1982.
I boka kan vi lese at tynnkake kom til Målselv med innflytterne fra Østerdalen på 1700-tallet, da mange flyttet nordover etter Storofsen – en ekstremflom i 1789.
Ei tid så det ut som om det å bake tynnkake holdt på å dø ut, men det har senere tatt seg opp igjen. Tynnkake blir brukt som «biteti» – kaffemat – og særlig i de store høytidene. Til slåttonna har tynnkake og vært bakt. Da fikk onnefolket brakt bakverket ut på jordet til kaffemat.