Talggraut

trebolle og skje

Talggraut

Gammel oppskrift fra Rennebu.

Grøt

Lett

20minutter

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "4"
  • 200 g talg
  • 200 g mussmør (brun ost)
  • 1 l mjølk
  • 10 ss grynmjøl, kveitemjøl eller blanding
  • 2 ss sirup
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper

Fremgangsmåte

  1. Smelt talgen i gryta. Ha opp oppskava brunost og lat det koke ei stund. Slå oppi mjølka forsiktig, det kan sprute!
  2. Kok opp og visp på mjøl så det blir ein høveleg graut (se an mengden underveis). Smak til med sirup, salt og pepper.

Rettens opphav

Talg fra slakting – først og fremst fett fra sau – blir hardt når det er avkjølt. Det har nok i senere tid blitt mindre brukt i matlaging enn smult (fra gris). De gamle gjorde lite skille på de ulike fettslaga, og kunne koke både smultringer og kjøttkaker i talg.
Denne oppskrifta er henta fra «Tradisjonsmat i Rennebu», utgitt av Rennebu Bygdekvinnelag i 2004. Her kan vi lese at noen åt talggraut med skje som annen grøt, mens andre brukte den som «båttå» på et flatbrødstykke. Denne oppskriften har Rennebu Bygdekvinnelag fått fra en dame ved navn Inga, og hun brukte talggraut til fisk. I boka står det at hun lager seg «båttå» av flatbrød, fisk, talggraut og potet.