- Smelt talgen i gryta. Ha opp oppskava brunost og lat det koke ei stund. Slå oppi mjølka forsiktig, det kan sprute!
- Kok opp og visp på mjøl så det blir ein høveleg graut (se an mengden underveis). Smak til med sirup, salt og pepper.
Talggraut
Gammel oppskrift fra Rennebu.
local_offer Grøtlocal_dining Letttimer 20 minutterlocation_on Sør-Trøndelag-
favorite_border
Ingredienser
- 200 g talg
- 200 g mussmør (brun ost)
- 1 l mjølk
- 10 ss grynmjøl, kveitemjøl eller blanding
- 2 ss sirup
- 1 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Talg fra slakting - først og fremst fett fra sau - blir hardt når det er avkjølt. Det har nok i senere tid blitt mindre brukt i matlaging enn smult (fra gris). De gamle gjorde lite skille på de ulike fettslaga, og kunne koke både smultringer og kjøttkaker i talg.
Denne oppskrifta er henta fra "Tradisjonsmat i Rennebu", utgitt av Rennebu Bygdekvinnelag i 2004. Her kan vi lese at noen åt talggraut med skje som annen grøt, mens andre brukte den som "båttå" på et flatbrødstykke. Denne oppskriften har Rennebu Bygdekvinnelag fått fra en dame ved navn Inga, og hun brukte talggraut til fisk. I boka står det at hun lager seg "båttå" av flatbrød, fisk, talggraut og potet.