close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Svineribbe

Juleribbe etter oppskrift frå Førde.

 • local_offer Middagsretter
 • local_dining Middels
 • timer 23 timer
 • location_on Sogn og Fjordane
 • favorite_border
  Lagre som favoritt

Ingredienser

 • 400 g fersk ribbe per person
 • 3 dl vatn

Fremgangsmåte

 1. Sag over beina. Rut svoren – skjer gjennom svoren og litt ned i spekket. Rut parallelt med beina – då vert det lettare å dele opp ribba.
 2. Gni ribba inn med salt og pepar og legg ho med svoren ned i ei langpanne. Ribba blir best om ho får stå med salt og pepar i 2-3 dagar før ein steikjer ho.
 3. Ta opp ribba og tørk litt av ho. Legg ho i langpanne med svorsida opp. Legg ein asjett eller litt folie under ribba, slik at ho vert litt høgare på midten. Slå på 3 dl vatn, dekk med aluminiumsfolie og set ribba i varm omn, om lag 250°C. Lat ribba stå 30 minutt.
 4. Ta bort folien og senk temperaturen til 200°C. Steik vidare i om lag 2 timar. Steikjetida vil variere etter kor tjukk ribba er.
 5. Dersom svoren ikkje er sprø, kan ein heve temperaturen eller bruke grillen mot slutten av steikjetida. Pass på så ikkje svoren blir brend.
 6. Vent i 20 minutt før ein skjer opp ribba, så kjøtsafta får sett seg.

I Sogn og Fjordane bruker mange heimelaga kjøtpølse til griseribba, elles høyrer gulrot og surkål til.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Stekt svineribbe, som i dag er den mest populære julematen i Norge, er en juletradisjon av "nyere" dato. Det var først da komfyren kom i bruk at man hadde muligheten til å steke ribbe i ovnspanne i stekeovnen. Tidligere var det også langt mer vanlig med fisk i jula. Dette har trolig bakgrunn i at desember var fastetid i Norge, fram til reformasjonen på 1500-tallet. Under fasten var det ikke tillatt å spise kjøtt, men fisk var lov.
Denne oppskrifta er henta fra boka "Fjordamat", skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal, og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.