close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gammelt kjøkkenutstyr

Sursteik

Smaksrik rett etter gammel oppskrift fra Øksendal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 4 timer
  • location_on Møre og Romsdal
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 stk salta saueside (1,5-2 kg)
  • 112 l vatn
  • 112 kg kalvekjøt
  • 12 ts peppar
  • 3 dl rømme
  • 3 ss kveitemjøl
  • 5 stk skiver surost

Fremgangsmåte

  1. Del sauesida i serveringsstykkje, og la den vatne ut natta over.
  2. Kok sauesida i 1,5 liter vatn om lag ein halvtimes tid, før kalvekjøtet vert tilsatt. La det koke saman omlag to og ein halv til tre timar, eller til kjøtet tek til å sleppe beina.
  3. Tilset litt surost – surmjølksbrunost. Slik ost er ikkje å få til alle tider, men det går godt å bruke 5 – 6 skiver vanleg brunost, saman med ei teskei 7% eddik.
  4. Rør kveitemjølet saman med rømmen til jamning, og bland i krafta. Kok saman til saus. Bruk gjerne litt sukkerkulør for å få farge på sausen.

Server kjøtet i sausen med poteter og gulrøter til.


place
Møre og Romsdal

Rettens opphav

Denne oppskrifta ble sendt inn av Ingrid Sjølset Lien i Øksendal Bygdekvinnelag til boka "Den gode smaken" som ble utgitt av Møre og Romsdal Bygdekvinnelag i 2012. Den er der oppgitt som "Sursteika hass Jakob".
I boka kan vi lese om en tidligere kokk i Øksendal som fremdeles blir omtalt i dag. Dette var Jakob Sjølset, født i 1877. Han dro tidlig til Amerika og ble der i omlag elleve år. Han kokte først i skogscampen i Huqium, før han reiste sammen med andre øksendalinger til Nome. Jakob kom tilbake fra Amerika i 1914. Etter dette var han kokk i mange bryllup og gravferder i bygda, helt fram til 1950-åra. Noe av det som ofte ble nevnt i forbindelse med Jakob er den berømte sursteika hans.