
Sursild
Lettlaget sursild.
Tilbehør
Lett
15minutter
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 stk spekesildfileter
- 1 stk løk
- 0.5 dl 7% eddik
- 0.5 dl sukker
- 1 dl vann
- 1 stk laurbærblad
- 0.5 ts grovknust pepper
Fremgangsmåte
- Vann ut silda noen timer, eller over natten.
- Skjær silda i biter, ca. 1.5 cm brede. Skjær løken i tynne skiver. Legg sild og løk lagvis i et glass på 5 dl.
Lake:
- Bland eddik, sukker, vann, grovknust pepper og laurbærblad. Rør til sukkeret er oppløst. Hell laken over silda og løken. Sett på lokk og plasser glasset kaldt.
Spiseklar etter ca. ett døgn.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Solveig Blækkan i Børsa og Viggja Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Spekesild har vært brukt i generasjoner og til mange forskjellige retter. Silda ble før i tida saltet ned i tretønner av ulik størrelse. Etter hvert kom plasten og da ble tønnene erstattet med plastdunker og plastbøtter. Nedsaltet sild var velegnet til lagring utover vinteren, og den var en viktig ingrediens i det norske kostholdet. En av rettene som ble laget av spekesild var sursild. Sursild var, og er fortsatt, et godt og lettlaget pålegg som brukes mye. I moderne tid har sursilda fått selskap på bordet av mange andre gode silderetter og sildesalater.»