
Surostsuppe
Suppe med surost og byggryn.
Middagsretter
Lett
20minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 l vatn
- 7 ss revet surost
- 4 ss hele byggryn
- 2 ss sukker
- 0.5 ts salt
- 2 dl kremfløte
Fremgangsmåte
Legg byggryna i bløt dagen før de skal brukes.
- Vatn og gryn kokes møre. Ha i reven surost. Smak til med salt og sukker.
Ved servering i tallerken has ei god spiseskje fløte på toppen.
Rettens opphav
Surost – eller surprimost og surmyssmør – lages ved å koke sur myse i flere timer til den er blitt brun og tykk. Deretter røres den til den er kald, og formes til små oster som blir harde. I dag kan det være vanskelig å få tak i surost, fordi dette ikke produseres i stor skala lenger – men det finnes fortsatt å få fra enkelte gårdsmeierier.
Andre steder i Hedmark og landet er lignende retter kjent som myssmørvelling eller myssmørduppe.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Øvre Folldal Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.