Surostsuppe

surostsuppe i skål

Surostsuppe

Suppe med surost og byggryn.

Middagsretter

Lett

20minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l vatn
  • 7 ss revet surost
  • 4 ss hele byggryn
  • 2 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • 2 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Legg byggryna i bløt dagen før de skal brukes.

  1. Vatn og gryn kokes møre. Ha i reven surost. Smak til med salt og sukker.

Ved servering i tallerken has ei god spiseskje fløte på toppen.

Rettens opphav

Surost – eller surprimost og surmyssmør – lages ved å koke sur myse i flere timer til den er blitt brun og tykk. Deretter røres den til den er kald, og formes til små oster som blir harde. I dag kan det være vanskelig å få tak i surost, fordi dette ikke produseres i stor skala lenger – men det finnes fortsatt å få fra enkelte gårdsmeierier.
Andre steder i Hedmark og landet er lignende retter kjent som myssmørvelling eller myssmørduppe.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Øvre Folldal Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.