Surmelkskake med krydder

surmelkskake i langpanne

Surmelkskake med krydder

En saftig kake som er lett å lykkes med.

Kaker

Middels

40minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 dl sukker
  • 4 dl sur melk
  • 5 dl hvetemel
  • 2 ts kanel
  • 1 ts malt nellik
  • 3 ts natron
  • 2 ss tyttebærsyltetøy
  • 75 g smeltet smør
  • 50 g korinter (eller rosiner)

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Hell sukkeret i en bolle og tilsett surmelka. Rør dette sammen.
  3. Sikt inn de tørre ingrediensene. Pass på at melet ikke klumper seg. Bland godt.
  4. Bland i syltetøy og smeltet smør.
  5. Kle en liten langpanne med bakepapir og hell røra i formen.
  6. Stek kaken midt i ovnen i 25-30 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Tips!

Surmelken kan være kulturmelk, kefir eller yoghurt.

Kaken er veldig god fersk, men kan også lagres en god stund i kjøleskap.

Rettens opphav

Fra Akershus sies det at det til selskaper var vanlig med et stort kakebord etter middagen der gjestene kunne forsyne seg selv. Sukkebrød med melisglasur og bløtkake var vanligst, men forskjellige formkaker og kringler ble også mye brukt.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.