close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Kaisa Tiivel

Sunnmørslefse

Søte lefser slik mor laget dem!

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Vanskelig
  • timer 1 døgn
  • location_on Møre og Romsdal
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg rå poteter
  • 1 dl hvetemel
  • 100 g smør eller margarin
  • 100 g sukker
  • 100 g semulegryn
  • 2 kg hvetemel

Fremgangsmåte

DAG 1:

Skrell potetene, og kok dem til de er møre. De kokte potetene moses til en veldig fin mos. Kna inn et par never hvetemel (ca 1 dl)  i potetmassen, og sett den kaldt over natten.

Kok en tykk grøt av smør, sukker, semulegryn og helmelk. Sett også grøten kaldt over natten.

 

DAG 2:

Bland potetmos og grøt, og kna inn hvetemel. Bruk omtrent 2 kg mel til sammen.

Det kan lønne seg å dele potetmosen og grøten i to deler, og la den ene delen stå kaldt mens du baker ut de første lefsene.

Deigen skal være nokså fast, men husk at det tilføres en god del mel mens du baker. Lag 15 «emner» ca 8 cm diameter og 1 cm tykke.

Utbaking:

Til utbakinga trenger du følgende utstyr:

  • Riflet kjevle
  • Grovt gråpapir klippet i sirkel ca 50 cm diameter (til å bake på)
  • Stekepinne/bakstefløy
  • Takke (varmet opp til ca trinn 8)
  • Pensel til å børste bort overflødig mel fra leiven når den ligger på takka.

Ta mel på midten av gråpapiret, legg et emne i melet og klapp det rundt. Mel også på toppen. Bak utover mens du samtidig snurrer papiret på bakebordet, slik at du baker jevnt rundt hele leiven. Strø stadig mel både over og under leiven, slik at den ikke setter seg fast i underlaget, og bak etter hvert bare ytterst på leiven, slik at det ikke blir hull på midten. Den skal bli veldig tynn.

Stikk stekepinnen, som er flat i ene enden og rund ved håndtaket, forsiktig inn under midten av leiven og helt ut på andre siden. Løft leiven forsiktig opp, rist av litt mel og flytt den over på takka, hvor den rulles ut. Stekes kun på én side til det blir lysebrune flekker på undersiden. Børst gjerne av overflødig mel mens den stekes.

Ferdige lefser kan oppbevares kjølig og tørt i press mellom to flaker og smøres etter hvert som de skal brukes. Selv bruker jeg å smøre alle samme dag og fryse dem ned.

 

SMØRING:

Mykt meierismør, sukker og kanel. Lefsene må dynkes godt før smøring. Bre smør utover hele lefsa og dryss på sukker og kanel. Brett inn kantene fra begge sider så de møtes på midten. Bre smør på ene kanten, strø på sukker og kanel og legg så den usmurte delen over den smurte, slik at det blir et rektangel som kan klippes opp i passe biter for servering.

Denne type lefse serveres tradisjonelt med søst.


place
Møre og Romsdal

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått fra Anne Lise Myklebust Høvde fra Ørsta. Anne Lises sunnmørslefse fikk hederlig omtale i konkurransen Norges beste lefse, som Norges Bygdekvinnelag arrangerte sammen med ukebladet Familien i desember 2018