close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


stikkelsbærkake i paiform

Stikkelsbærkake

Gammel oppskrift fra Stenberg på Toten.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 150 g hvetemel
  • 150 g smør
  • 212 ss vann
  • 1 l stikkelsbær
  • 6 stk egg
  • 1 dl sukker
  • 3 ss kanel
  • 4 ss maismel
  • 212 dl lettrømme
  • 212 dl matfløte

Fremgangsmåte

  1. Bland hvetemel, smør og 2-3 ss vann lett i en foodprosessor. Ta ut deigen og la den hvile i en halv time.
  2. Trykk deigen ut i en ildfast form eller en kakeform. Prikk deigen lett med en gaffel og forsteik ved 200 grader i cirka 15 minutter.
  3. Legg bærene i formen.
  4. Pisk eggene sammen med sukker, kanel, mel, rømme og fløte og hell det over bærene. Stek ved 150 grader i 30 minutter.

Tips!

Stikkelsbær kan være sure – kanskje trenger de et lite sukkerdryss ekstra.


place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boken "Amtmanninen og hennes døtre", skrevet av Torveig Dahl, Kirsten Gustad, Anne Mari Amlien, Vigdis Bjørhovde, Rita Wentzel-Larsen og Karin E. Jansen. I boken er den oppgitt som "Stikkelsbær Kage".
Boka er basert på de håndskrevne oppskriftene etter amtmanninne Ditlevine Weidemann og hennes døtre Ingeborg Marie, Nahyda og Amalie fra Stenberg på Toten, der de levde 1802-1901. Amtmanninnene holdt styr på store og omfattende husholdninger, og hadde ansvar for at det som ble servert til hverdag og fest var standsmessig og innholdsrikt for familien, for tjenerskapet - og for alle gjestene gjennom året.