close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Stekt flesk og duppe

Middagsrett som gir gode assosiasjoner til barndom og middag hos bestemor.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 1 timer
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 750 g lettsaltet flesk
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl H-melk/sur fløte
  • 1 stk kålrot
  • 8 stk poteter
  • 12 ts pepper

Fremgangsmåte

  1. Skrell kålrota, del den i mindre biter og sett den til koking i litt saltet vann. Vask potetene og sett dem til koking i litt vann. Mens dette koker, stekes flesket.
  2. Forvarm pannen, legg fleskeskivene i tørr, varm panne og stek dem lyse brune på begge sider. Legg de etterhvert over i en ildfast form e.l., så de holdes varme. La fettet være i panna, men synes du det blir mye, ta av noe (det kan eventuelt brukes til å smaksette kålrotstappa).
  3. Ha hvetemelet i fettet, og rør det til jevning. Spe med melken, bruk litt mer hvis det blir for tykt. Det skal være som litt tykk saus.
  4. Slå vannet av potetene og kålroten. Mos kålroten med stavmikser eller en moser, og smak den til med salt, pepper og evt. litt av stekefettet. Sett panna og kjelene på bordet sammen med forma med stekeflesket.

place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Martha Balangrud Bø i Vestre Gran Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Fra gammelt av, ble det brukt rester av spekeskinke som ble utvannet/kokt ut til denne retten., men da jeg ikke har hatt tilgang på det, valgte jeg å kjøpe lettsaltet sideflesk hos slakteren.
Oppskrift på stekt flesk og duppe står i "Kokebok" (Statens lærerskole i husstell, Stabekk), s.293, og i "Mat fra Hadeland" s.121. Her er det brukt løk og krydderurter i oppskrifta, men da vi ble enig om hva vi forbandt med "tradisjonsmat" var det ingen som husket at det har vært brukt. Derimot varierte grønnsaker som tilbehør, og her som ellers ble det brukt det man hadde tilgang på. Jeg valgte kålrot for å supplere med C-vitamin og samtidig slå et slag for rotgrønnsaker."