Stekt flesk og brune bønner

Stekt flesk og brune bønner

Middagsrett med gode smaker.

Middagsretter

Lett

1.5timer

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0.5 kg lettsaltet eller ferskt flesk
  • 4 dl brune bønner
  • 1.25 l vann
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 4 ts eddik

Fremgangsmåte

Brune bønner
Skyll bønnene og la de ligge i kaldt vann i ca. 12 timer. Kok bønnene møre i vannet tilsatt salt, ca. 1,5 timer. Vannet skal dekke bønnene i kjelen. Rør nå og da. Spe eventuelt med mer vann. Smak til med surt og søtt.

Slå gjerne litt fleskefett over bønnene ved servering.

Stekt flesk
1/2 kilo (eller mer) flesk skjæres i tynne skiver. Hvis du bruker ferskt flesk, krydre lett med salt og pepper på begge sider. Varm stekepannen før steking og stek fleskeskivene på hver side til de er pent brune.

Kokte poteter passer godt til denne retten.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Randi Nordskog i Rolvsøy Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Før var det vanlig å ha en gris eller to for folk flest, og flesk var derfor en lett tilgjengelig råvare. Retten var mye brukt i Rolvsøy. Veikroer har i den senere tid tatt opp igjen den gamle retten, men stort sett med erte- eller kålstuing som tilbehør.»