Spekesild

Spekesild

Sunn, god og tradisjonsrik middagsmat.

Middagsretter

Lett

30minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 8 stk spekesildfileter eller kryddersild
  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk blomkål
  • 0.5 stk glass syltede rødbeter

Fremgangsmåte

  1. Det kan være nødvendig å «vanne ut» filetene. Legg de i en blanding av vann og melk over natten  (det gjør silda mildere).
  2. Skjær silden i biter på skrå, og legg disse på et fat.
  3. Skjær løk i tynne skiver og legg dette over og under silden.

Serveres med revet gulrot, kokt blomkål og syltede rødbeter.

Rettens opphav

Spekesild har hatt stor betydning i det norske kostholdet, og mange steder kunne det være vanlig med flere sildemåltider om dagen.
Tidligere ble spekesilda spist svært salt. Det var ikke vanlig å vanne ut spekesilda, og man måtte dermed regne mye drikke til et sildemåltid – syrebleng, skyrbleng, møsbrømblen og øl var vanlig tørstedrikke.
Denne oppskrifta ble innsendt av Torhild Solem til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.