- Skjær knupp (små, små terninger) av 150 gram av spekket mens det er halv-tint. Mal så resten av spekket en gang.
- Mal så spekket og karbonadedeigen sammen en gang. Bland så alle ingrediensene veldig godt sammen i en stor balje.
- Stek en prøvekake. Den skal være salt og sterk på smak.
- Bruk pølsehorn på kjøttkverna og stapp pølsene godt. Hver pølse skal veie om lag 1,3 kg og denne oppskriften gir 6 pølser. Pølseskinn fås kjøpt hos slakter. Pølsene skal henge på et tørt sted i 3-4 mnd.
Spekepølse fra Tyristrand
Smakfulle "bestemorspølser" med cognac og rødvin.
local_offer Middagsretterlocal_dining Vanskeligtimer 3 timerlocation_on Buskerud-
favorite_border
Ingredienser
- 6 kg karbonadedeig
- 51⁄2 kg spekk
- 150 g salt
- 10 g nellik
- 10 g pepper
- 1 ts malt muskatnøtt
- 1 dl cognac
- 4 dl rødvin
- 150 g sukker
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Speking av kjøtt for senere bruk har blitt gjort i Norge siden vikingtida. Ofte gjorde man dette senhøstes, siden det var en gunstig tid for tørking.
Denne oppskriften ble sendt inn av Tyristrand Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. De har tradisjon for å lage denne spekepølsen til en markedsdag i bygda.