
Søtost
Tradisjonsrikt pålegg fra Vest-Agder.
Desserter
Middels
30minutter
Vest-Agder
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 l helmelk
- 10 ss sukker
- 3 dl fløte
- 2 dl kulturmelk
- 1 ts hvetemel
- 5 stk egg
Fremgangsmåte
- Kok opp melk og sukker.
- Rør sammen de andre ingrediensene og ha i gryten med melk. Varm det opp til kokepunktet, trekk gryten fra varmen. La det trekke til osten samler seg på toppen og mysen under blir klar i fargen.
- Ta osten opp i et dørslag og la den renne av seg.
- Legg over i en skål og strø kanel og sukker på.
Serveres sammen med lefse eller vafler.
Tips
Ikke kast mysen, den er god å ha i brøddeigen.
Rettens opphav
Søtost har tradisjonelt blitt spist i flere deler av landet, og er enkelte steder kjent som eggost. Ofte var dette et fast innslag på menyen til jul og andre høytider.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eiken Bygdekvinnelag Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.