
Sosekjøt
Festmat frå Sogn og Fjordane.
Middagsretter
Middels
2timer
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 1.5 kg kjøt av okse eller kalv
- 2 ss smør
- 4 ss mjøl
- 1 l vatn
- 1 ts pepar
- 0.5 ss salt
- 1 stk løk
Fremgangsmåte
- Del kjøtet i passe store stykke. Brun kjøtet på alle sider og legg det i ei kasserolle.
- Ha på vatnet og kok opp. Skum godt.
- Ha i løk i store båtar, dersom ein likar løk. Kok i ein halv time.
- Brun smør og mjøl til brun sausjamning og ha det i til sausen er passe tjukk. Lat koke vidare til kjøtet er møyrt.
Serverast tradisjonelt med grøn ertestuing eller gulrøtter.
Tips
Sosekjøtet vert best om det er bein i det. Dersom ein har kjøt utan bein, bør ein koke litt bein med i sausen.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.
I boka kan vi lese at sosekjøt har vært brukt som festmat over hele Sogn og Fjordane, til både barnedåp, konfirmasjon og bryllup. Særlig etter første verdenskrig og fram mot 60-tallet dominerte sosekjøtet som bryllupsmat. Senere har det det blitt mer vanlig med steik i slike feiringer.
I denne oppskrifta er framgangsmåten slik den er beskrevet fra Vik. Andre steder i fylket har de ikke løk i sosekjøtet, og framgangsmåten har variert. Den eldste måten er nok å koke kjøttet i lettsalta vann og jevne med brun sausjevning. Men til bryllup og gravferder med mange gjester, hvor maten skulle lages i ei grue i et eldhus var det nok ikke like enkelt å brune kjøttet på forhånd. I Solund og Bremanger forteller de at det var vanlig å lage sosekjøt av sau, men fra Bremanger sier de at til bryllup og gravferd skulle det være av storfe. Hjortekjøtt kan også brukes.