close
search
close

Logg inn


Glemt passord?

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gryte som damper

Sosekjøt

Festmat frå Sogn og Fjordane.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 112 kg kjøt av okse eller kalv
  • 2 ss smør
  • 4 ss mjøl
  • 1 l vatn
  • 1 ts pepar
  • 12 ss salt
  • 1 stk løk

Fremgangsmåte

  1. Del kjøtet i passe store stykke. Brun kjøtet på alle sider og legg det i ei kasserolle.
  2. Ha på vatnet og kok opp. Skum godt.
  3. Ha i løk i store båtar, dersom ein likar løk. Kok i ein halv time.
  4. Brun smør og mjøl til brun sausjamning og ha det i til sausen er passe tjukk. Lat koke vidare til kjøtet er møyrt.

Serverast tradisjonelt med grøn ertestuing eller gulrøtter.

Tips

Sosekjøtet vert best om det er bein i det. Dersom ein har kjøt utan bein, bør ein koke litt bein med i sausen.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Denne oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.
I boka kan vi lese at sosekjøt har vært brukt som festmat over hele Sogn og Fjordane, til både barnedåp, konfirmasjon og bryllup. Særlig etter første verdenskrig og fram mot 60-tallet dominerte sosekjøtet som bryllupsmat. Senere har det det blitt mer vanlig med steik i slike feiringer.
I denne oppskrifta er framgangsmåten slik den er beskrevet fra Vik. Andre steder i fylket har de ikke løk i sosekjøtet, og framgangsmåten har variert. Den eldste måten er nok å koke kjøttet i lettsalta vann og jevne med brun sausjevning. Men til bryllup og gravferder med mange gjester, hvor maten skulle lages i ei grue i et eldhus var det nok ikke like enkelt å brune kjøttet på forhånd. I Solund og Bremanger forteller de at det var vanlig å lage sosekjøt av sau, men fra Bremanger sier de at til bryllup og gravferd skulle det være av storfe. Hjortekjøtt kan også brukes.