Sørlandskomper

Sørlandskomper

Oppskrift fra Marnadal.

Middagsretter

Middels

2timer

Vest-Agder

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg poteter
  • 1 ts salt
  • 1 dl hvetemel
  • 120 g lettsaltet flesk/kjøtt av svin eller lam

Fremgangsmåte

  1. Flesk/kjøtt skjæres i små terninger/biter.
  2. Skrell potetene og legg de i vann slik at de ikke blir mørke. Mal potetene på kjøttkvern. Mandelkvern kan også brukes. Potetmassen siles/vris i klede for å få ut mest mulig av vannet. Det vannet som presses ut kan stå noen minutter slik at potetmelet synker til bunnen. Vannet helles av, og potetmelet som er igjen, blandes  inn i den malte potetmassen sammen med mel og salt. Deigen arbeides godt sammen.
  3. Kompene skal kokes i lettsaltet vann. Lag gjerne en liten prøve-kompe for å teste om den henger sammen. Legg den forsiktig ned i det kokende vannet. Hvis den går i oppløsning, må det tilsettes mer mel/potetmel. Lag ca 4 komper ved at de formes i hendene til runde baller med en klump flesk/kjøtt i midten. Koketid er ca en time. Dersom du lager mindre størrelse på kompene, kan koketiden reduseres. Kok under lokk, eller med lokket litt på «gløtt».

Server rykende varme med smeltet smør og kulturmelk. Noen liker tyttebærsyltetøy, sirup  eller strøsukker til.

Tips!

Om du ønsker glutenfrie komper kan du bruke potetmel eller havremel i stedet for hvetemel.

 

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Siss Ågedal i Marnardal Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Dette var yndlingsmaten da jeg vokste opp. Vi gledet oss alltid til kompemiddag, og det er fortsatt svært populær mat både hos unge og eldre.»