
Smultringer
Tradisjonsrik oppskrift fra Trysil.
Kaker
Middels
40minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 40 g smør
- 150 g sukker
- 1 stk egg (vispes)
- 1.5 dl mjølk
- 1 ts revet muskat (toppet teskje)
- 4 ts bakepulver
- 450 g hvetemjøl
Fremgangsmåte
- Rør smøret hvitt og tilsett sukkeret, det vispede egget og mjølka.
- Mjøl, revet muskat, salt og bakepulver siktes sammen og blandes med det øvrige. Tilsett mer mjøl om nødvendig.
- Kjevle ut deigen til 0,5 cm tykkelse og stikk ut ringer.
- Kok ringene gulbrune i smult.
Obs: Kokende smult kan ta fyr ved overoppheting!
Rettens opphav
Smultbakst har lang historie i Norge, siden dette kunne gjøres også før komfyren ble vanlig på 1800-tallet. Det var vanlig å ha gris på gårdene rundt om i Trysil, og mest mulig av slaktet skulle brukes. I boka «Tradisjonsmat» fra Trysil Bygdekvinnelag er følgende historie fra Gunhild Nerhagen gjengitt: – Det som ble kalt innfettet i grisen ble tatt ut. Først ble lagt i kaldt vann ei stund, og senere tørket litt. Så ble det skåret og lagt i ei gryte, varmet opp til det smeltet og kokt videre til det ble ei blank væske av det. Da den ble kald var smulten drivende hvit og hard. Denne smulten ble brukt til steking og bakst av forskjellig slag, for eksempel til smultringer.
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Tradisjonsmat».