close
search
close

Logg inn


Glemt passord?

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


smultringer i kurv

Smultringer

Tradisjonsrik oppskrift fra Trysil.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 40 minutter
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 40 g smør
  • 150 g sukker
  • 1 stk egg (vispes)
  • 112 dl mjølk
  • 1 ts revet muskat (toppet teskje)
  • 4 ts bakepulver
  • 450 g hvetemjøl

Fremgangsmåte

  1. Rør smøret hvitt og tilsett sukkeret, det vispede egget og mjølka.
  2. Mjøl, revet muskat, salt og bakepulver siktes sammen og blandes med det øvrige. Tilsett mer mjøl om nødvendig.
  3. Kjevle ut deigen til 0,5 cm tykkelse og stikk ut ringer.
  4. Kok ringene gulbrune i smult.

Obs: Kokende smult kan ta fyr ved overoppheting!


place
Hedmark

Rettens opphav

Smultbakst har lang historie i Norge, siden dette kunne gjøres også før komfyren ble vanlig på 1800-tallet. Det var vanlig å ha gris på gårdene rundt om i Trysil, og mest mulig av slaktet skulle brukes. I boka "Tradisjonsmat" fra Trysil Bygdekvinnelag er følgende historie fra Gunhild Nerhagen gjengitt: - Det som ble kalt innfettet i grisen ble tatt ut. Først ble lagt i kaldt vann ei stund, og senere tørket litt. Så ble det skåret og lagt i ei gryte, varmet opp til det smeltet og kokt videre til det ble ei blank væske av det. Da den ble kald var smulten drivende hvit og hard. Denne smulten ble brukt til steking og bakst av forskjellig slag, for eksempel til smultringer.
Denne oppskrifta er hentet fra boka "Tradisjonsmat".