close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gryte som damper

Småmat

Tradisjonsrik festmat i Hallingdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 1 døgn
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g skinkeknok
  • 500 g fenaknok
  • 1 kg kraftbein
  • 750 g storfekjøt
  • 500 g sauebog
  • 400 g svinekjøt
  • 100 g flesk
  • 600 g gulrøtter
  • 300 g gule erter
  • 3 kg poteter
  • 0 ukjent salt og pepper

Fremgangsmåte

Dag 1:

  • Alternativ 1: Kok kraft av knoker og kraftbein for seg, kjøt og gulrøtter for seg. Bruk krafta frå begge, til saman 4 l.
  • Alternativ 2: Kok 4 liter kraft av knoker, kraftbein, kjøt og flesk saman med gulrøttene.

Litt kål, kålrabi og gul lauk kan kokast med for smakens skyld. Skum godt når det kokar opp og la det stå og småkoke. Ta opp gulrøtene når dei er passe kokt. Ta kjøtet opp av krafta og set det kaldt til det er godt avkjøla, gjerne over natta. Sil krafta og avkjøl. Den skal vere klar.

Dag 2:

  • Ertene kokast for seg i nytt vatn etter at dei har ligge i vatn natta over, slå vekk bløytevatnet.
  • Skrell potetene, skjær dei i små bitar og kok dei forsiktig i lettsalta vatn. Er dei for mykje kokt, blir ikkje småmaten fin. Slå vekk potetvatnet. Potetene bør ikkje vere av den mjølne typen.
  • Skjær opp kaldt kjøt, flesk og gulrøter i små, fine betar. Alt skal vere skore i så fine terningar at det passar til ertene, men flesket skal være i mindre betar. Skalkar tek ein vekk dersom småmaten skal vere fin.

Kok krafta opp, bland i kjøt, erter, gulrøter og poteter. Smak til med krydder.

Småmat blir brukt som festmat med ferdigsmurt lefsekling og brødskiver (ikkje loff eller rundstykke) med smør som tilbehør. Til drikke kan ein servere (heimebrygga) øl til. Ettermat (dessert) var frå gamalt av dylle. Under krigen brukte dei byggkrem, men i dag er det vanleg med riskrem og raud saus.

Småmat egnar seg godt til frysing, men helst utan potet i. Bør tinast i vassbad.


place
Buskerud

Rettens opphav

Småmat var og er festmat i Hallingdal. I Hol og Ål var den fra gamalt av brukt som hovudrett fyrste gjestebodsdagen. Etter kvart er småmaten blitt nytta andre stader i dalen og.
Oppskrifta er sendt inn av Ål Bygdekvinnelag. Kilde er Ål bondekvinnelag 1989/tilpassa av Lise Laa 2017.